Activiteiten

Het adviseren over opleggingen

Adviesbureau Hageman heeft ruime ervaring met het adviseren over diverse soorten opleggingen.

Opleggingen komen voor in veel verschillende vormen en toepassingen in de utiliteitsbouw en infrastructuur. In de utiliteitsbouw worden allerlei typen ongewapende elastomeren, glijfolies en oplegvilten toegepast. In infrastructurele werken worden staalgewapende elastomeren – al dan niet gefixeerd of met glijdelementen – en stalen opleggingen zoals potopleggingen en bolsegmentopleggingen gebruikt.

Opleggingen zijn een belangrijk onderdeel van constructies. Bij onjuist functioneren kan schade of verlies van evenwicht in een constructie optreden. De samenhang van opleggingen en de aangrenzende constructies als integraal oplegsysteem is daarom altijd een belangrijk punt van overweging. Adviesbureau Hageman is vanuit diverse perspectieven betrokken bij het thema. Bijgedragen wordt aan de ontwikkeling van richtlijnen en voorschriften, advisering bij nieuwbouw- en renovatieprojecten en analyse van schadegevallen.

Adviesbureau Hageman is lid van het Kennisplatform Voegovergangen en Opleggingen (www.pveno.nl) en is betrokken bij de cursus 'Voegovergangen en Opleggingen' van het PVO.